Scharnet.

Världens bästa dessert - Äggost med björnbärskompott.

Publicerad 2011-08-25 17:15:00 i Allmänt,



Efter många efterfrågningar på denna dessert så lägger jag nu upp den på min blogg. Just "Äggost" kanske inte låter så tilltalande, men jag kan lova att glasen blir tomma! Desserten är för 6 personer men jag brukar servera den i coctailglas till 4 personer och ingen har någonsin lämnat kvar något. Gör den (det är superenkelt!) och njuut!

(Rekommenderad för 6 personer, men jag gör den till 4.)
Ingredienser:

1 paket frysta björnbär (250g)
½ dl farinsocker
färskpressad juice från 1 (stor) lime
1 msk majsstärkelse (maizena)
(3-4 msk hackade pistaschnötter, men jag har bara gjort den 1 gång med det, men jag föredrar utan. sätter istället en fjärdedels limeskiva som garnityr också. Men testa, smaken är som baken!)

Äggost:
 
2 ägg
1 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
250 g mascarponeost
rivet skal av 1 lime (alltså riv av skalet först innan du pressar ut saften!)

Gör såhär:

1. Koka björnbären (spara ett par till varje glas till garnering) med sockret i ca 3 minuter. Tillsätt limejuice och ev. mer socker, då bärens sötma kan variera.
2. Red med majsstärkelsen utrörd i ½ dl kallt vatten och låt sjuda ytterligare 2 minuter. Låt svalna.
3. Äggost: Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa äggulorna fluffigt med florsocker (detta tar ganska lång tid). Blanda mascarponen med äggulorna. Tillsätt limeskalet och vänd ner äggvitan.
4. Varva björnbärskompotten (börja med detta) med äggost i 6 glas (eller 4 om man är ett dessertmonster!). Förvara i kyl fram till servering. Toppa med de hela björnbären, (pistaschnötter), och gärna en kvist citronmeliss eller en skiva lime, precis före servering!


Hoppas det ska smaka! Puss! :*


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela